Медичні експерти знаходять усе більше свідчень того, що особи, які використовують препарати на зразок Ozempic, стикаються з втратою зору. Цей популярний засіб застосовується для контролю ваги й використовується пацієнтами з діабетом. Як повідомляє Mail Online, вже проведено кілька досліджень, які вказують на серйозні побічні ефекти від ін’єкцій, зокрема на запалення та затримку кровотоку до очей, що можуть призвести до істотної, іноді незворотної втрати зору.
Вчені вже зафіксували дев'ять нових випадків, пов'язаних з американцями, які втратили зір після ін'єкцій семаглутиду або тирзепатиду — активних інгредієнтів Ozempic і Mounjaro. Наприклад, одна з пацієнток, що страждає на діабет, зробила лише одну ін'єкцію семаглутиду і наступного ранку прокинулася з розумінням, що не бачить на ліве око. Жінка негайно припинила прийом препарату, але через два місяці їй довелося відновити лікування через погіршення стану цукрового діабету.
"Через два тижні вона втратила зір і на правому оці", – зазначено в статті.
Інша пацієнтка, яка постійно вживала семаглутид, впродовж року помітила "безболісну тінь" у лівому оці. Цей симптом з'явився після пробудження. Під час обстеження лікарі виявили пошкодження кровоносних судин сітківки, що призвело до сліпоти.
Окрім того, також описується випадок чоловіка, у якого через рік прийому тирзепатиду стався крововилив у лівому оці. Попри тривожний симптом, медики рекомендували продовжити лікування, оскільки не помітили зв'язку між його станом і ін’єкціями для зниження ваги.
"Експерти відзначають, що точний механізм цього явища поки що не встановлений, але ймовірно, що препарати, які різко знижують рівень цукру в крові, можуть зашкодити кровоносним судинам очей, що призводить до втрати зору," – повідомляє Mail Online.
Як повідомляло УНІАН, надмірне споживання червоного м'яса негативно впливає на здоров'я серця та має шкідливий вплив на мозок. Масштабне дослідження виявило тривожний зв'язок між вживанням червоного м'яса і підвищеним ризиком розвитку деменції.
Дослідження охопило дані про здоров'я та харчування 133 771 учасника протягом кількох десятиліть. За цей період деменцію діагностували у 11 173 осіб. Ключовим висновком стало те, що у тих, хто щоденно споживав понад 20 грамів обробленого червоного м'яса (наприклад, бекону або хот-догів), ризик розвитку деменції був на 13% вищий, ніж у тих, хто вживав його в мінімальних кількостях.